Of what LIFE has taught me

 
Assalamualaikum
 
 
So i supposedly going back home because now is holiday time.
But instead, i'm stucked here in Sarawak with some kind of project (final year of course).
 
Nah, it sokay la. Ada hikmah.
 
 
Ah, actually ive been dealing with some kind of situations (with women) this few weeks.
So I thought of writing something.
 
 
Kenapa kita susah nak faham perempuan?
Even aku sendiri pun susah nak faham kawan-kawan perempuan. Im telling the truth!
Harini dia okay, kejap lagi dia tak okay.
Ah even myself is like that!
Facepalm!
 
So kenapa aku macam ni?
 
First, perempuan, even myself, I used to think and think and then overthink. A lot!
Well, lepastu mulalah get misunderstand and so whatever.
This few weeks taught me to not to do that.
So I have learnt that if I ever overthink or misunderstand about something kan, i rather on my laptop, watch some movies or RunningMan (which I addicted so much, tapi sekarang dah kurang sobs), diam, menyepi, letak handphone jauh-jauh.
 
 
And.... i guess that's a good thing to practise.
 
 
Dari kita merapu meraban merepek, talk something that we can't even think (sebabkan overthink leads to misunderstanding). I prefer to keep in silent.
I think that's good for me and good for people surrounds me.
 
But it does changed myself from being myself. AFILIA is not being AFILIA.
Yala, from so-called happy-go-lucky, tak pernah duduk diam, mulut sentiasa bercakap, that defines me in details, somehow keeping in silent memang totally changed me.
 
I just realise something.
When i'm getting older, i loves to watch people a lot.
No more huha huha. Ada but less than before.
Tend to see people, their behaviour, how they mingle, and so on.
Kalau orang tu don't suit with myself, i just go. Say hi and go.
 
I've learnt one thing.
We can't never please every single heart.
I used to take care of other's feelings. Very much!
 
But not now. Not anymore.
As time passes by, i've learnt that, jangan fikir perasaan orang sangat la.
If we ever take care of that someone's feeling, and that person understands us.
Appreciate us.
Try in return to take care of our feelings too.
And that's good for sure.
 
But then if the opposite one happens?
Kita dok sibuk jaga hati dia, try not to do something that broke someone's heart,
but in the end, dia bukan peduli kita.
Dia langsung don't even care our feelings.
 
And that's the most awful thing that might happen.
So i suggest just do what you want, try not to take care very much of someone's feeling,
Angkat kaki, jalan.
 
I think life has taught me enough.
 
Till then...

blurp blurp by eiffelish lover

Kuasa Doa

Assalamualaikum!
 
 
Pernah dengar ajaibnya kuasa doa? Meh aku cerita satu kisah.
 
 
Pernah sekali i'm out of cash money, waktu tu malam, lewat malam, dan aku baru habis exam. Waktu tu pukul 11, dan aku malas nak jalan ke ATM yang agak jauh dari kolej aku. Jadinya aku memang sangat kebulur tahap gaban selepas memerah otak selama 3 jam di dewan peperiksaan yang amat sejuk, jadinya memang aku kebulur tahap kepalang di ajar. Haha!
 
 
Aku pun mengadu kepada seorang kawan yang aku memang kebulur. Cash money yang ada hanyalah Rm4. Aku balik ke kolej jalan kaki, dan sadly to say, kafe tutup!
 
 
Yaa, semua ini amat mendugakan! Dalam hati aku berdoa, kuat berdoa, aku kata, ya Allah, kalau betul rezekiMu luas, apalah kiranya kalau Kau beri sedikit padaku malam ini. Aku sangat lapar ya Allah.
 
 
Semua yang aku kata tu semuanya dalam hati je. Tak ada la aku tadah tangan, berdoa sungguh-sungguh. Aku bisik dalam hati, dengan nada yang agak sedih, sebak, lebih kurang macam tu la.
 
 
Lepas tu, aku baring, termenung, duduk lepak-lepak, merenung masa depan yang entah ke mana.
 
 
Out of sight and out of mind, tiba-tiba ada orang ketuk pintu bilik. Mula-mula aku macam yakin, this is not for my room. I was ignoring that ketukan pintu. Bukan bilik aku niii. Jadinya aku teruskan melepak.
 
 
Tiba-tiba bunyi ketukan tu tak berhenti-henti. Sah! Ini memang bilik aku. It's kinda weird la malam-malam ada orang datang bilik aku selewat macam tu.
 
 
Aku buka, and it was my friend, Yayah, she said, nah, kafe ada makanan sikit tadi.
 
 
Oh my God, I was like, ya Allah miracle nya. Dan bermacam-macam lagi miracle yang aku fikir, bila kita doa, kita takkan perasan pun yang doa kita dimakbulkan on the spot. Yang hanya kita perasan, doa kita tak dimakbulkan, permintaan kita tak dipenuhi etc etc.
 
 
Aku berdoa, dan aku perasan yang doa aku dimakbulkan on the spot. Kalau bukan dengan izin Allah, makanan tu takkan sampai punya dekat bilik aku.
 
 
Benda ni buatkan aku terfikir, kita manusia memang lumrah kita asyik tak puas hati, mengeluh hanya kerana bila kita minta sesuatu, doa kita tak dimakbulkan. Tapi kita tak pernah terfikir yang sebenarnya, Allah dah bagi dan penuhi permintaan kita dengan berikan something yang lebih baik dari apa yang kita minta.
 
 
 
 
 
 
 
 

Well, it's a good thought you know. Apa-apa yang berlaku dalam hidup, there must be a reason behind it.

 
 
And whatever it is, i'm HAPPY for it. =D

 
 
 


blurp blurp by eiffelish lover

Memang aku ni lain sikit


Assalamualaikum


Jadi sebenarnya aku tahu yang aku ni pelik tahap gaban. Aku suka sesuatu yang berbeza dari orang lain. Aku langsung tak heran apa orang lain nak pakai or whatsoever lah kan.


Aku langsung tak kisah pun kalau orang tu nak dress up maut pergi kelas, aku dengan my lame old school punya outfit, tracksuit, shirt, tudung, baju kurung is enough for me. Kadang ada gak orang tegur, kenapa kau pakai tracksuit saja pergi ke kelas. Rajinnya kau pakai baju kurung ke kelas.


Well, aku rasa tak salah pun selagi aku tutup aurat apa semua. Aku memang tak kisah pasal penampilan nak bergaya or whatsoever, asalkan kemas.


Ada satu hari kawan aku pernah cakap dekat aku, "Weh ni first time aku pergi shooping pakai tracksuit." Dan aku dalam hati bermonolog sendiri, LOL aku selalu kot shopping pakai tracksuit. Like seriously i'm so in love dengan tracksuit.



Thats the weird part of me lah kot.
 
 

Lagi, aku ni seorang yang suka argue statement orang. Sangat! Semua benda aku nak pertikaikan.


Mungkin certain perkara la, Kalau boleh argue sampai malam, sampai malam aku argue. But then, tengok jugak la dengan siapa aku argue whether he/she can accept my argument ke tidak. Kang aku kena lempang tak pasal-pasal je.


Buat kengkawan yang aku terlebih faham yang mereka ni orang yang tak boleh menerima pandangan orang lain, aku akan just diam dan mendengar apa yang mereka kata. Paling tak pun, jadi lah the best listener kan? Walaupun dalam hati punyalah memberontak nak argue je kerja, tapi bila mana kawan tu seorang yang memang tak dapat nak terima pandangan orang, i will just shut my mouth and listen.


Tapi makin dewasa makin aku hilang mood nak argue tu tak tahu la apa sebabnya.
 

 
Pun begitu, ada gak kawan-kawan yang cakap :


Fify ni kau nampak je macam slumber, tapi kau ada something special la.
Something yang orang nampak kau ni istimewa. I can't deny your personality.
Personality tu yang buatkan orang kagum dengan kau.



Well, entah la. Kalau ada kawan cakap macam tu kat aku, aku akan reply, alah kau ni jangan la nak bodek sangat. Padahal dalam hati berbunga-bunga dah kembang semangkuk. Haha!


Tak lah, ni semua riak semata.


Personaliti tu manakan nak develop dalam sehari. Dia datang pure dari dalam hati. Bukan dibuat-buat ke hapa ke bukan.


I'm being my totally self, dengan perangai sangat gila, happy go lucky lepastu tetiba ada orang cakap pasal personality? Aku pun pening dah. Mungkin orang lain je yang nampak personaliti tu kot? Aku cuma jadi diri aku yang sebenar saja.


Well, mungkin sebab tu orang nampak ketulusan tu? Acecece menyampah statement apakah ini. Entahlaaa. Kalau orang mintak nasihat pasal personality, it's just being yourself, confidence walaupun salah, walaupun kau zero dalam hal tu, walaupun knowledge kau sikit, but being confidence can totally change others perspective towards you.


It's just a simple me, Afilia being Afilia, me don't ever care what people say about me. Kalaupun ada orang mengata...


Kita angkat kaki, jalan!
 


Ahaa. Okay bye. Till we meet again.



Salam!





blurp blurp by eiffelish lover