Rasa insecure

Hai assalamualaikum semua. 
Tajuk a little catchy hari ni disebabkan beberapa orang mengadu dekat aku tentang rasa insecure. Woho. Nampaknya bahaya jugak rasa insecure ni ye? Tak kira la dalam relationship ke or dalam friendship ke. Or whatever it is. Kalau tak dikawal, perhaps something bad will happen. Apa pula kata orang ye tak kalau kita asyik ragu-ragu. Kalau kita asyik menyorok di bawah tempurung, tak yakin dengan diri sendiri. Malu untuk ke hadapan di tengah-tengah public. Tak semua berkeyakinan tinggi. Not all can face the public. Kalau aku pun, aku ada rasa gugup. hehe


So, ada beberapa tips sikit untuk those yang rasa sangat insecure dalam hidup. Hidup dikejar bayang-bayang lah katakan. HEHE

1. Jangan layan rasa insecure ini. Buang rasa insecure ni jauh-jauh. Bak kata orang putih, don't ever feed your insecurities, or else, it will consume you. So why not bila datang rasa insecure tu, cuba untuk berfikir tentang perkara lain. Macam, memasak ke, fesyen ke. Well, imma girl you know. Jangan terlalu fikir tentang rasa insecure ni. So let it be. Its invisible anyway. Nobody will notice your insecurities.

2. Jangan pernah rasa diri ini penuh kekurangan. Have that confidence. Somehow, kita kena ada keyakinan yang tinggi untuk face the public. Tak kisah la, how you look, how you dress, its all doesn't matter. What matters the most is your confidence. Your versatile. Your own quality. Kadang-kadang its good when we ask our bestfriend about your own best qualities. Like, "aku comel tak?", "kau tengok aku kan, aku ni ada keyakinan tak?" Well it sounds silly to most of the people, but hey, i did that you know~ Ashamed. That was my first reaction. But i continue doing that whenever i feel very very insecure.

3. Dah bertanya tentang kelebihan kita, kita jauhi pula orang yang buatkan kita rasa insecure. Jauhi tak bermakna bermusuh dengan orang tu, betul tak? Don't get me wrong. Ada certain orang yang percakapannya boleh melemahkan self-esteem kita. Walaupun mereka tak perasan, tapi kita yang menerima, kita je tahu. So, please avoid that kind of people. Kalau tak, badan sendiri yang merana. hehe


4.  Berfikiran positif. Mulut orang kita tak boleh nak tutup, kalau mulut tempayan, kita boleh jugak nak tutup. So why do we need to care about those people yang menjaja cerita bukan-bukan? Let them be. Let them be. Kalau dah kurang saliva mereka, diam jugak diorang nanti. Its not all bad. Those devils have been my angels. Bad words sometime give you strength. Give you power. Am i right? So whatever it is, think in a positive way.

5. Bagi yang Islam, perbanyakkan berzikir, berdoa. Kadang-kadang hati kita dibolak-balikkan. Perbanyakkan berdoa. A simple concept for you. Rezeki. Ada rezeki, ada lah. Jangan khuatir jangan risau. Dan Allah itu maha pemurah, maha penyayang. Apa-apa yang kita lakukan, berbaliklah kepada tuntutan agama insyaAllah. Rasa tidak selamat, ragu-ragu, akan hapus jika kita berdoa, minta kita ditetapkan iman, akidah, pendirian dan sebagainya. Well, apa yang kita fikirkan tentang Allah, itulah yang Allah lakukan pada kita kan? Jadi fikirlah yang baik-baik pada Allah. Jika doa kitatak dimakbulkan, fikir positif, that means, doa kita BELUM dimakbulkan. Sama ada lambat atau cepat, yakinlah pada Allah, DIA maha pemberi.

To the man above, hey, don't take things for granted! HEHE



Jumpa lagi. Wasalam~


blurp blurp by eiffelish lover