Heya, i'm fify!

Pernah jumpa seorang yang apabila dia geram dengan sesuatu, dia cakap on the spot dan after that, dia takkan simpan dalam hati?

Oh itu adalah saya.

Hai assalamualaikum cantik dan handsome.

Self remind that aku when i'm all out about something, habis masa tu je. Susah aku nak ingat benda-benda yang menyedihkan atau menyakitkan. Unless ingat untuk gelak tawa mungkin? hahaha Sangat kelakar bila kita ingat benda-benda dah lepas. What am i or what was i back then, it doesn't matter. Kalau seseorang tu dulu kafir kemudiannya masuk Islam, tak adil bagi kita untuk mengimbau kembali zaman kejahilannya semata-mata nak mengherdik dia, sedangkan kadang-kadang, kita tak tahu, mungkin dia lebih mulia dari kita di sisi Allah.Kannnnnnnn?



Entry kali ni berkisar tentang nama panggilan kita. hehehe Sejak sekolah lagi aku ada banyak panggilan nama, nicknames, stage names or what ever lah. Sekolah rendah, aku ingat lagi seorang cikgu BM aku. Walaupun nama aku dieja begini -- A.F.I.L.I.A, namun begitu dia tetap memanggil aku begini -- E.F.I.L.I.A. Ala-ala EMILIA gitu. Hahaha oversea you~~ Ada yang memenggil aku dengan "AFI" jugak.

The funny part about my nicknamess is that, one of my teacher, pernah panggil aku "SOLEHAH". Pernah tengok cerita SOLEHAH tv9 dulu-dulu??? Tak silap aku, pelakon tu namanya, Marshanda. Cikgu aku tu beria-ria cakap muka aku macam Marshanda. Tapi bila aku tanya kawan-kawan, ada hanya segelintir je la yang mengaku. Agak-agaknya lah kan, kawan-kawan aku jeles kot? ihikss~ (mode : perasan terlebih).

Masa sekolah menengah dulu adalah zaman nickname yang sangat banyak. Hahaha Pernah dengar kartun "FIFY AND THE FLOWER TOTS" ? Hahaha One of my friend used to call me with that. Pernah ada yang panggil, "FIFY BIGMAC" dan fify fify lain. Banyak sangat lah. Tak terkata. Mulut orang kan, kalau ada zip, memang aku dah zip kan pun.

 Rindu pulak dengan kawan semua

Sekarang di universiti, rata-rata orang memanggil aku dengan panggilan "FIFY". Tak kisahlah kawan rapat ke kawan biasa ke kawan jauh ke kawan cenonet ke, semua panggil aku "FIFY". Baru-baru ni, masa aku pergi kerja lapangan (field trip), ada lah segelintir panggil aku dengan gelaran "FIFY SENDUK". Motip? Ye, ini adalah kerana aku ajk makanan dan almost the time aku pegang senduk je. Haha. Nampak sangat lah menipu! xP Bagi yang tak biasa dengan aku, mereka akan memanggil nama aku, "AFILIA".

Perasan tak semua part dalam nama aku (AFILIA) telah diguna panggil. Tapi ada satu je, "LIA". Oooopss, korang jangan guna yang tu. Tu dah di-reserve-kan untuk bakal suami aku. ^,^//

What the most important here is that, bila kita terlalu obses dengan panggilan nickname seseorang, perasan tak, kita akan lupa nama penuh mereka? Kita takkan kisah pun dengan nama penuh mereka. Pernah sekali dalam meeting bersama exco fakulti aku, memang semua kenal aku dengan nama "FIFY". Tapi bila presiden mention, "NOR AFILIA" hadir ke tak? Semua orang pandang kiri kanan, berbisik-bisik, tergaru-garu, muka blur-blur, mencari-cari siapakah gerangannya "NOR AFILIA" tu. Padahal tu nama aku. Hahaha  Tak pelik pun, sebab dari awal lagi, mereka permanently panggil aku, "FIFY".

True story about nicknames xP xP xP


p/s Nama penuh saya NOR AFILIA BINTI MUHAMMAD NOR. Maksudnya, pemaaf. Bagaimana dengan anda? =D

blurp blurp by eiffelish lover

Blend with nature

"Look deep into nature....and then you will understand everything BETTER."-Albert Einstein.

Hai assalamualaikum cantik dan handsome.

First of all, entry kali ni ala ala love the nature gitu. Well well. Busy summore with studies, masuk bilik tutor, masuk dewan kuliah, keluar dewan exam, end up, nothing with nature at all. So yeah, now me is STUDYING with this SCIENCE AQUATIC course. Miggling with nature is not a big problem anymore. Lotsa lotsa lotsa picturesque have been taken, so enjoy the scenery and ignore the absurd look of mine. *tunjuksisukabuatmuka



Oh ya, gambar di atas, semasa di mana yaa (garu kepala). Ok neva mind. Actually masa tu tengah low tide, so a bit far far away beach dia. Its like almost 1 km i guess to dip your hands into the water.

Oh wait, what a beatiful scenery SUBHANALLAH!!




Those two were taken back then when i was in LUNDU, sarawak for a leadership kursus. Look at the greenish thingy. That flower even with full of green colour, yah, its just nice to see and nice to hold too. *saja jadi model tak berbayar.


Here is the picture, raya if i'm not mistaken. Raya raya pergi rumah sedara, apa lagi, snap satu due. *much love for the blending of the nature



"You yourself blend with nature very well." OMO OMO! Some of my friends did say that. The blue skirt and blue tudung make me alive. Mungkin tu maksudnya blend with nature. Blue=sky=nature.


After a field trip, i have a good sense with nature. So, please spend a minute to think about our earth. It's really really getting serious nowadays that the earth has taken its toll. That simple small step may change the whole condition of our lovely earth.
blurp blurp by eiffelish lover