Heyya wanna lose your weight?

Assalamualaikum pakcik makcik yang berblogging sekalian..

Sensitipnyaaaaa entry kali niiiiiii. Uhuks! 

It's been a while membesarkan badan di rumah and actually bila go window shopping, terserempak dengan Mr. Penimbang. I was like, urgghhhh! Nak timbang, tapi mesti naik punya berat badan. Coz what? Coz i know, i notice, dekat rumah i can't control my nafsu makan. Whenever feel bored or something, i should have something in my hands to chew. Hands you know. #dua-dua tangan mesti ada FOOD FOOD FOOD. Ahaa! =D




Thinking about this, memang tak boleh jadi!!! Need to do something or else, jadi macam belon aku ni. 
So, tadaaaa.... Cari-cari some tips tips that can help me dan yang senasib dengan aku di luar sana. Am going to share with all of you. *baik kan? 

Firstly, kesedaran berat dah naik. C'mon face the truth yang berat korang memang dah naik, go to Mr Penimbang and timbang timbang dan menangis pertambahan berat korang tu. Haha Kesedaran ni yang membuatkan kita berubah you know~

Second, set your mind, jangan nak kurus sebab nak cantik molek bagai, tapi sebab nak sihat. That's the better tau. Kalau tak nanti akan tempted dengan produk-produk pelangsingan badan. Bad, really bad.

Third, set your goal. Dalam masa sebulan, berapa korang nak turunkan berat tu? Jangan letakkan target yang terlalu tinggi. Nanti stressssssssssss. Haha! Seslow la. Konsisten dan tengok hasilnya.

Fourth, kurangkan makanan yang berkarbohidrat tinggi, lebihkan serat. Tak faham? Haha. Makan buah +sayur lebih banyak dari nasi. And yes, gantikan nasi dengan oat, at least thrice a week. Kalau rajin, kira la kalori yang korang perlukan. Sebab lebihan kalori tu, will be stored as fat dalam badan. Note that.

Fifth, makanan dah stabil. Tapi kenapa tak kurus lagi ni? Well, kurangkan pengambilan makan waktu malam. Nak makan pun, before isyak. Lepas azan isyak je, better you stop eating! Hew hew hew. Tapi jangan berlapar tau! Isi lah perut dengan oat atau air kopi. Sebab pahitnya air kopi boleh mengurangkan selera makan kita yang membuaks-buaks. Ihiks!

Sixth, minum lah air putih aka air masak banyak banyak dengan kadar 8 cawan sehari. Air dapat mengurangkan selera makan dan membantu pencernaan.

Seventh, kalau petang-petang tu, rajinkan diri berjogging at least for one hour. Atau berjalan ke mana-mana tanpa menaiki kenderaan. Secara tak langsung, usaha ni membantu jugak.

Eighth, jangan timbang berat selalu!!! Timbang la sebulan sekali ke dua bulan sekali ke. Kerap sangat nanti korang tak puas hati, sebab berat tak turun-turun. Haha.

Ninth, petua petua ni cara kampung la. Minum air limau nipis or orange juice or air perahan asam jawa yang kurang gula lepas korang makan. Ada juga yang lumurkan kapur makan tu bercampur dengan limau nipis untuk mengempiskan perut. Wahh, nak try lah..

Eh jangan fikir tips tips ni semua GUNAless eh. Better givit a try. Then, you'll know.

Sepuluh, kalau tak jalan jugak tips-tips tu semua, mintak tolong kawan-kawan ikat dekat tempat panggang. Dan nyalakan api dekat bawah badan kita. Tu better dari ambil produk kelangsingan kot. Hmm mungkin la. Hahahah #cari maut namanya xP


Omagad yummy!!!! #tahan nafsu boleh?


Ok byee~ xP

blurp blurp by eiffelish lover

Setia bersama Siti Nurhaliza

Hello people, assalamualaikum (=
Bukan nak kata apa lah, entry kali ni nak cerita sikit pasal the one that i adore. Feeehhh, adore sangat! Sampaikan aku pernah tanya depan cermin, adakah muka seakan-akan dia. Ihiks! *gedikss Nampak tak ke-excited-an aku tahap dewa bila dengar nama beliau. She is the one and only.....

Siti Nurhaliza Tarudin.

Me also don't know why on earth aku sangat adore si beliau ni. Live-meet dengan siti once, time aku dengan family tengok disney on ice dekat key ell time tu. At that time, no one realise yang beliau ada dekat situ. Aku on the way nak pi tandas time tu and yes, i was surprised, really surprised bila tengok, wow siti lah. Apa lagi, berkejar sebab nak salam dia. Tup tup ramai ikut aku. Hehehe Bila dah salam tu, rasa macam.....tak nak basuh tangan seminggu. She's really pretty, so deary.

Siti ni berjaya bermula dari bawah lagi. Jual kuih tepi-tepi jalan. But the courage and the faith that she has, tu yang membuatkan beliau bangun bila jatuh, walaupun berkali-kali beliau jatuh. Dan sekarang beliau dah lali dengan gosip-gosip yang menjatuhkan beliau. Boleh katakan siti ni macam Thomas Edison yang banyak kali cipta mentol dan gagal. Cipta dan gagal. Dan gagal lagi. Lastly, baru Thomas Edison berjaya. Bukan senang kedua-dua tokoh ni nak berjaya, sering dimarahi parents, dikecam masyarakat sekeliling dan macam-macam lagi lah. Then why should we give up kan? Hee



Kematangan siti dilihat seiring dengan usianya. Jangan lah matang sebelum usia geddit? Pengalaman yang beliau ada pun salah satu faktor yang mematangkan beliau. And now, she is the owner of SIMPLY SITIMelimpah ruah rezeki dia sekarang.





Dan sekarang, dah bertudung litup dah dia. 
Alhamdulillah. Lagi lah aku sayang sangat sangat kat dia. <3

Nampak lebih ayu dan cantiksss.



Despite of rumours yang melanda dia or what so ever, i still...love her the way she is.


blurp blurp by eiffelish lover

Literally loving



I can’t promise you the world

I can’t promise you the sky
I can’t promise you that we will never fight
I can’t promise you that I will never cry
But I can promise you that I will always be true to you
And I promise that I will always love you more than anything with all my heart, 
no matter what happens or what we go through, I'll love you until the end of time!
That’s my promise to you!! 


 #Ok foine, sangat jiwangs i know xP



Terasa nak jiwang jiwang lepas tengok VEER ZAARA. Sedih huksss. Satu persoalan that always keep round and round sampai sekarang.

Nama mencinta dan dicinta tapi sanggup ke kita berkorban nyawa untuk yang tersayang?

Dush dush! Hahaha Mungkin kalau belum bersedia untuk berkorban macam Veer yang sanggup letak jawatan dari ketua skuadron tentera udara dan sanggup menipu sehingga dipenjarakan 22 tahun semata-mata nak jaga maruah Zara yang disayangi, okay, tu maksudnya belum bersedia. Veer-zaara it really really touches me anyway. Tell you 1001 promises but never berkorban for you.

But once you get the right person, who can do anything for you, yep, thats the perfect choice. Yang eagerly nak jumpa parents sampaikan you the one that has to hold it sebab masanya belum sesuai. That's the right man. Being straight to the point untuk berkongsi hidup dengan kita. *eceh! jiwang sangat.

Bukan tu je, cinta ni skop dia luas. Boleh jadi bab bab agama ke, keluarga ke, cikgu ke, kengkawan ke.. Macam-macam lagi. So, once again, i leave you with one big damp question mark.


Cinta akan sesuatu, 
Sanggup kah kita berkorban untuk sesuatu itu?



Me love myself. Much! Byoieeee x)

blurp blurp by eiffelish lover

Am i still daddy's little girl?

Kecik-kecik dulu-dulu kan, masa sekolah rendah, i did register sekolah by myself. Sebab ayah aku kerja jauh, so aku kena start being independent. What i remember is that HAHA! Dulu belanja sekolah rendah actually cukup rm1, tapi aku kan mengada-ngada. Yela, dah melahap nasi ayam=rm1, so i had no balance to buy other things. 

So whenever aku nak beli asikrim ke, dah janji dengan kengkawan nak beli keropok lekor ke, aku akan mintak ayah duit poket lebih. And yes, ayah bagi! Tapi duit syiling tau. Time tu dah kira bersyukur gila kalau dapat banyak syiling 5posen (50sen). Boleh belanja bebanyak yay!

I was about only standard 5, then aku pindah sekolah baru. Satu sekolah dengan ayah. Haa tak payah cerita dah, sekolah sama, senang mintak duit belanja. Haha. Duit habis je, ayah nak duit nak duit. *kaki terangkat-angkat. Duit tak habis pun, ngengada je mintak, ayah nak duit nak duit. Kekeke. Masuk sekolah menengah, satu sekolah dengan mummy pulak. Then my life blend with mummy.

Tapi whenever aku nak pergi memana, father will be right there to send me or fetch me. Paling susah nak bagitahu bila ayah aku tengah tidur. Haha takut tau nak kejut. So buat-buat la batuk memain, sampai dia half awake, baru aku cakap, ayah nak pergi sini, ayah nak pergi sana. Sampai lah aku dapat lesen motor-kereta. Now, aku fully independent. Pandai-pandai aku nak hidup sendiri. Dah besar panjang tinggi melampai. (ok tu bohong xP) *cut the chase



But then, bila aku nak drive dari segamat sampai muar, alone i mean, ayah tak izinkan. Jadi ibulah yang teman aku kalau aku nak pergi jauh-jauh, pergi tangkak ke ambil adik KMJ. Of course, parents akan risau dengan anak diorang which driving alone, perempuan lagi tu. Lagi-lagi aku ni haa, dah banyak kali ek-si-den segala, belum cakap lagi surat cinta warna merah dari polis. Kekeke. Kerisauan diorang tu kadang-kadang make me don't understand, seriously. Because i'm not a mother yet, obviously. =,= Deep inside thinking about it, that's the way they take care of us. Matter of responsibility. Accepted~ hehe

Sampai sekarang kan, bila aku dah drive sendiri, pergi mana-mana sendiri, pukul 12 je, ayah akan kol~ I am not allowed to  berjimba sampai late night. Limit pukul 12, and i should be homey. Unless kalau aku ada adik-adik atau cousin yang ikut sekali. Else, it is a NO. Once again, sebab aku perempuan, dan tak manis keluar sampai lewat malam. Rutin tu dah jadi kebiasaan aku bila hidup sendiri in university now. Kalau lambat sikit je, ayah dah kol, and usually kengkawan dah biasa dengan life aku dah dan ada yang terikut dengan aku. <3 Alhamdulillah, they did very good job in raising me up. Much lurb lurb lah! x)

Nampak tak he treats me like before? 
Pretty much the way that i pass by the time, 
I am............................................................................................................................................................
Still.
Daddy's little girl. 
To what extent? 
FOREVER.

11.02.2013

Daddy's already 49!!!! Now time really really fly very fast. Kan? Pejam celik pejam celik, aku dah tua, and same goes to my ayah. Happy birthday beloved father. Segala penat lelah, just give me sometime, i promise, i'll pay every single drop of your sweat. I won't forget every single things that you did for me. Before, now and it goes on forever. Moga ayah panjang umur, murah rezeki, dipermudahkan urusan selalu. 
Yes, you're totally my hero. My very first HERO.
 Love you so much ayah! So much! =')
*nak bagi ke tak eh ayah aku baca?*
Tacing arrrrrrrrr


*eh malu la nak bagi ayah baca*
=P


Aku panggil bapa-bapak-apak-baba-abi-father-dad-daddy-papa-papi aku, AYAH. Korang bagaimana pula~ Hiksss

blurp blurp by eiffelish lover

Thank You

Ever since masa ambil result spm, it's quite a long time ago i think. Just only one thing that i regret the most is that, i haven't got any chance to say a lot lot lot lot of thanks to 


my additional mathematics teacher

There's a story behind all of this. Remembered back then, aku seorang pelajar yang suka sangat tidur dalam kelas, only waktu add math. Hahaha. I just don't even know why suka tidur time add math, maybe because :

1. Dah faham, then tertidur.
2. Tak faham faham, then sengaja tidur.

Sampai mid term form 5 pun, aku fail that paper. FAIL you know~ 

My parents did a very large step where diorang pergi sekolah aku and ask my teacher, what's the problem that i can't resist to pass my paper. Entah apa lagi yang diorang borak, i just don't know. Lagipun yang diorang buat trip pergi sekolah tu semua sesenyap, tanpa pengetahuan aku. *jahat kan?* 

Then, bila mum sampai rumah, suddenly dia panggil aku "Ratu Tidur". I was like, huh? There goes the face-to-face session. Aku diam je la hahaa. Tu semuanya kebenaran. I don't deny it. Diorang boost up my spirit by bagi nasihat dan belikan something.

Yup, ni la yang diorang belikan >>> Multi vitamin.

Ingatan aku tak kuat sangat sebab dah lama kan sejarah ni hehehe. But bila dah makan multi vitamin ni, aku macam susah nak tidur yang macam aku selalu senang sangat tidur. It really works. Burung hantu tu la aku.

Plus, my parents setiap kali visit my dekat asrama, diorang akan belikan buku latihan add math yang baru. So there's a little tensed there. Buku banyak tapi aku tak buat. Entah macam mana kesedaran tu sampai, kan...ihikk!! I tried my best to finish all the exercise books sampai request kat parents, haa buku add math dah habis, jangan lupa belikan tau. Mungkin diorang pula stress dengan aku nak cari buku add math edition apa pulak disebabkan koleksi aku dah macam2 jenis dah. Haha.. Loike!



Plus minus, mungkin berkat steps2 yang my parents did and doa mereka and doa my only cikgu tu, so blend up semua, i get the very best for my result. Thanks ibu, ayah!

I write this entry especially for my additional mathematics teacher, the one and only :

PUAN NORMARZITAH IDIRIS

Cikgu, i did find you on that day masa ambil result. But, you were not there. Maybe you had a meeting or anything. Cikgu, i did it!!!!! I did score an A+!!!! Thanks cikgu bagi nasihat, bagi peluang kat saya walaupun i know, susah budak fail nak dapat an A+. Thanks bagi saya kepercayaan untuk ajar kengkawan and you really really bagi semangat and never let me down bila saya datang tanya soalan personally at you room. Thanks a lot teacher. Tak sempat nak datang Mozac nak cakap thanks face-to-face. Thanks a lot. Thanks~ Me really really love you. =)


p/s Hope you really read this teacher :) Thanks a lot.
p/s Tacing kan. But you gotta do something, don't ever easily give up.



blurp blurp by eiffelish lover

Keajaiban Dunia

Akceli, the world has many many many keajaiban yang Ilahi ciptakan. It's not only ten, so i didn't write 10 keajaiban dunia as my title. Let's check it out yaw.



Air Terjun Niagara

Air terjun Niagara ni antara tiga air terjun yang terpanjang di dunia. Amazing kan? Air terjun Niagara ni jadi like sempadan antara New York dengan Ontario. Surprisingly, air terjun ni once pernah membeku. Yup. We can't believe it right?





Giants Causeway (Ireland)

Ledakan gunung berapi-40 000 tiang batu basalt yang saling bertindih-setiap tiang punyai pelbagai sisi. And wow! Tiang paling tinggi berukuran 12 meter. (Tinggi gilo)



The Wave


The wave ni sempadan antara Arizona dan Utah. Cantik kan dia punye twisting? Nais one lah. Akceli, tu semua pasir dulu-dulu, but now it turns into batu and that's why kita boleh berjalan atasnya without leaving any kesan kaki.



The eye of Sahara


Bentuk circular ni dipanggil mata sebab yelah, cube tengok deeply, seriously macam mata. (seram jugak) Bentuk ni sangat jelas dari satelit. Berdekatan dengan Mauritania.



Wave Rock

Wave Rock ni pula dekat Australia. Hmm maybe soon boleh pergi check it out by myself. Bentuk batu-batu yang menyerupai ombak memang natural sejak dari dulu lagi.




Antelope Canyon, Arizona


Berada dekat Arizona, Amerika Selatan. Ini merupakan sebuah tebing tempat kujungan yang sangat famous di kalangan photographer. Asalnya dari gunung batu yang terbelah. Sangat cantik i guess. Disebabkan cahaya yang sneak to masuk di sebalik gelapnya tebing tu. (Thumbs up!!!!)



Hell Gate


Hell Gate, Uzbekistan ni merupakan gua besar yang membakar gas-gas di dalamnya. The Door to Hell nick name tempat ni. Agak seram kan? Mungkin neraka dunia. Nauzubillah.



Great Blue Hole

Terletak di kota Belize. Boleh dive, cruise dan sangat cantik dengan campuran warna biru muda dan biru gelap jauh di dalamnya. Sangat perfect untuk berbulan madu. Mungkin hew hew.





Out of all, shall we say subhanallah now? x)

blurp blurp by eiffelish lover

Le Housemates.

Yes you are in the right blog! ahaks!

Salam! First of all, talking about Le housemates for my sem 1 uni life. It is quite interesting ye kawan-kawan bila kita dapat kawan yang baru. Hee. 1 apartment is about 13 orang yang duduk dalam tu. Quite sad sebab kolej kediaman kami antara kolej yang terkecil. Uhuk! *sedih pedih* 

Let's not talk badly about my college. 

So, yeah, we did have fun actually in this 6 months of uni life. Best lah jugak duduk Sarawak ni. Mungkin laa. Maybe some parts of it, ada gembira, ada sedih. So, here is a little bit view of my uni in Sarawak, UNIMAS.

Literally the overall view of my uni. Cantik isn't it? x)


 View from my biliks.

View dalam DeTAR. 
*a short from Dewan Tunku Abdul Rahman*


Some front view of my college.

Banyak la jugak tempat-tempat menarik dalam Unimas ni. Salah satu mercu tanda Unimas is that DeTAR tu lah. Besar gilo. Serious. Boleh datang melawat kalau nak melawat. Ihiks.

Back to my lovey dopey housematessss. *banyak s sebab ramai kan* =P
By 6 months, we know each other very well, kongsi banyak benda, settle kan something together. Yelah, 24/7 together gather, mana lah tak rapat, right? 

13 orang yang terdiri dari aku, Ran, Shera, Iluny, Farah, Fui Yi, Ah qi, Sher ly, Kak Jannah, Kak qila, Huey chi, Yeu dan Selena. 1 Malaysia geddit? Melayu+cina+india. Hehe. So at first, condition kinda awkward sebab satu rumah dengan non muslim tapi yup, dah biasa berasrama, so easily adapted lah kan. Mula-mula kurang sikit berbual, dah lama-lama, korang describe lah sendiri dengan tengok picture-picture yang aku sematkan sekali dalam ni. Kekeke.

Remembered that one time, we just like to watch movie on weekend especially hari jumaat. Dan guess what? Cerita hantu yang kitorang pilih. Kui! *Kui dalam mandarin means hantu* 
Siap pasang speaker nokss. Boleh bayang ketakutan yang rush dalam darah kitorang? Ahahaha. Tak boleh dengar bunyi ketuk-ketuk sikit, mulalah one of us akan terperanjat then jerit. Aah, memang hiruk pikuk. Haha. Esok tuu, haa mulalah nak bukak cerita yang diorang mimpi kui semalam. Haha *termasuk aku* But the habits keep going continuously and that what makes us kamceng.

The time goes by and aku pun ubah habit dari tengok kui ke tengok Running Man. Kelakar macam nokharem RM ni. Haha. Tak tahu macam mana aku boleh tersangkuts dengan RM ni. Umum mengetahui saya tak berapa nak into korean sangat. So bila time makan je, mesti bukak laptop dulu, play RM then baru makan. Surprisingly, yang join aku, Fui yi, Farah haha.  And when someone passed by je, mesti stop, tanya, eh ni episod berapa ni? Then drag a chair and join sekaki. Nampak tak influence tu? hiksss =P

And now, i miss my routines. I miss them. I miss all of you. #Sobbing
Enjoy the pics.




 Okay, cari la aku =P


To my Le housemates

Even we are far apart
Cherished the memories that never fade away
The relation
The happiness
The laugh
The tears
That being shared
Totally valuable
Can't be describe by words
Just the pictures that speak more than thousand words
May us meet again
Take good care
No one can replace all of you in my heart, fullstop





Remember once i told all of you about bintang? =D 
*bintang to describe that some special in my heart* 
<3

blurp blurp by eiffelish lover

Blog to express, not impress

Have it happens to you? 
The one who gives you so much of compliments, so perfectly craved until that person talking rubbish behind you.
Slap the two-faces-person.
Senseless mind ever questioning me that, what's going on to write for myself?
I blog for myself, not for your amusement. 
I post to express rather than to show off. 
I write with the creativity to share the contents with all of you.
At some point, people misunderstand my purpose of writing.. 
I never understood why hate so much to what people blogged about. 


Work for a cause, not for applause.


So yeah,  jangan mengejar sesuatu untuk orang melihat kita dengan bangga tapi buatlah sesuatu just to make your absence being felt. Geddit? 

I did it. I am not writing to please you. 
So please, back off and sit back, just relax. Don't talk badly about people.

I don't strived for my presence to be noticed, but one fine day, bila aku dah tak ada, just the absence of me will be felt through this blog.

Even the dancers have been taught how to mix the expression with the movements, then the impress comes later.
Even the composer wrote the songs to express something, not to impress at the first place.

Nutshell? Simple. 

Live the life to express, NOT TO IMPRESS.
It is a blog afterall.
Not for the haters, but for me and the one that loves me.
Peace yaw.



Salam.

blurp blurp by eiffelish lover

Powerful weapon for women

And we quarrel and one of us was pissed off and angry. 
Somehow, life isn't plain as the water and smooth like the jagger ahaks! *ok merepeks* Hidup ni ada pasang surutnya. Gaduh-gaduh manja tu biasa. Lumrah. 

Out from nowhere, the little sobs then really exists.

 *Intro entah pape je*

Menurut Ibnu Qayyim terdapat 10 Jenis Tangisan :
Menangis kerana kasih sayang & kelembutan hati.
Menangis kerana rasa takut.
Menangis kerana cinta.
Menangis kerana gembira.
Menangis kerana menghadapi penderitaan.
Menangis kerana terlalu sedih.
Menangis kerana terasa hina dan lemah.
Menangis untuk mendapat belas kasihan orang.
Menangis kerana mengikut-ikut orang menangis.
Menangis orang munafik – pura-pura menangis.
“..dan bahawasanya DIA lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis.” 
(AnNajm : 43)

Honestly lah kan, tangisan keinsafan ni kita jarang tengok, hanya kita dan DIA saja yang tahu.
Lain pulak kalau tangisan-tangisan lain. HEHEHEHE 
Contohnya, nangis bila tengok scene DRAMA petang-petang yang sedih. Kaki hindustan lah katakan. keke 
Afterall, tangisan tu macam agak.......

Hmmmm membazir....


Sebabs iyelah kans, hanya lakonan je puns dan kita menangis tengok lakonan tus. *dush! terkena diri sendiri*

Seriously bazir?
Mungkin.

MUNGKIN laa....... *Tapi nak buat macam mana, hatiku lembut =P*
One more fact, tears are powerful weapon for women. 
Like seriously? Oh ya, seriously. HAHA 
Air mata tu boleh jadi sangat manipulative. Like, bila aku tak dapat something, nangis la! 
To create a reason so that, that dude will accept my only reasoning. =P
Air mata perempuan ni boleh mencairkan hati lelaki tau. Ahaks! 


Tears rip off man's heart, fullstop.

Motif? 

Until he gives up on that thing and surrenders on the issue they quarrel. =P =P
So, watch out la! Women's tears kinda having both bad and good implication pada lelaki. Almost like a trick. 
Kannnnnn? ihiks! =P 
Salam! =P

blurp blurp by eiffelish lover