15 minutes dessert

Nyum nyum nyum! Entry kali ni aku nak share satu resipi ringkas untuk membuat......
BISKUT BATIK
It takes only 30 minutes to finish it. Wah!! That kejap huh? Yes, try it by you own. Resipi dia seperti di bawah.


1 paket butter
1 paket milo bersaiz kecil
1 tin susu pekat
1 and half paket biskut marrie

So, cara-caranya.. 

Mula-mula panaskan kuali dengan api yang kecil. 
Masukkan butter kesemuanya ke dalam kuali. Cairkan dengan api yang kecil.
Setelah cair, masukkan satu tin susu pekat ke dalam kuali.
Masukkan satu paket kecil milo ke dalam kuali.
Gaul sebati dengan api yang sederhana.
Setelah sebati, tutupkan api.
Masukkan kesemua biskut marrie ke dalam campuran tersebut.
Letakkan dalam topperwear atau any bekas yang fit dengan jumlah biskut batik tu.
Jangan lupa apply sikit pressure pada biskut tu (tekan-tekan adunan untuk mampatkan lagi)

Kesemua steps above hanya ambil masa 15 minit. Dan 15 minit lagi, anda perlu sejukkan biskut yang telah siap diletakkan dalam bekas itu.

So, tadda~

Okay fine, aku dah potong dulu haha

Korang boleh simpan lama dessert ni. Bagi aku, ni bukan sahaja dessert tapi haha SNACKS! Oppseyy! *terbocor rahsia...

Have a nice try ^,^


blurp blurp by eiffelish lover

Le Girl

She is a girl who will laugh out aloud 
She is a girl who suddenly being sad without reason
She is the girl who doesn't mind being untidy all the time
She is the girl who doesn't care people who look at her while she's licking her finger 
right after eating a KFC
She is insane, yes sometimes she is a newbie
She smiles at the mobile phone just because your little stupid cheeky message
She smiles even its not always real
She loved being called pretty
She loved being called gorgeous
She loved being called princess
She's just a normal girl who,,,,,,,
Advises you because she cares
Calls you sometimes just because she wants to hear that voice
Calls you everyday because she misses you
Text you seldomly because she wants you to text her first
Text you first because she wants to know what are you doing
Text you everyday because she wants to
Cries and let you hear the cry just because she wants you to wipe her tears
Shares problems because she take your opinion into considerations
Listens to you because she wants to be someone important in your life
Wants you to walk beside her
Wants you to be by her side
Keeps asking questions because she's too curious
Keeps in silence wanting you to grab her attention
Always think about you
Might not show the care but she did care
Who will mad at you on simple things
She just want to be the girl you scared to lose
When she loves, she really love
She loves you once
She loves you still
She always have and always will
She is a girl who not always that right
But you are totally right
Not because what you have
Just because who you are
Whatever you do
No matter what
She is unpredictable 
Yes.
She's only a girl
Who always be your girl
(=





blurp blurp by eiffelish lover

Cuti-cuti Malaysia

Assalamualaikum ^,^
Mentang-mentang lah sekarang tengah cuti sem, so kami orang di sini, pergilah bersior-sior. (siar sebenarnya) Nak dijadikan cerita, when it come to holiday, this is what really happening to us, especially me.



Tadaaaa! omma! dun wanna get up!

So untuk mengelakkan yang sedemikian berlaku, maka parents kami orang pun telah decide untuk fulfill holiday list kami dengan perkara-perkara yang mereka terfikir last minute. But surely we did enjoy what they planned. Surely we did! Ahaks! =P



This is what they thought, think so..

Lately, we have been to the Gunung Ledang punya waterfall. Wahhh! So many people there. Kami orang pun berenjoy dan bersuka gumbira. We just like having a very simple picnic there. Mum cook by herself like usual. Many dishes and yes, one dessert. Slurrppp! =D 
(This is what i love the most=FOOD) 
We brought the food along and gonna eat there. Tapi tapi, kami orang telah melanggar satu kata-kata orang dulu kala, "mandi lepas makan nanti perut buncit". Proudly to say, we did that. kekeke Habis perut buncit dah ni. hehe

Air diaaaaaaa, sejuknya subhanallah! The day when its about to rain, maybe tu yang sejuk sangat tu. Or perhaps, kami orang dah lama tak pergi sana. Kot. We had fun there. Singing along together, laughing and don't give a damn at people yang pelik tengok kami orang ni. kekeke Oh c'mon la, tempat tu kan public punya, so kami orang ada hak jugak tau. Untuk mengelakkan orang lain sakit hati, kami orang telah mendaki naik tinggi sikit dari spot yang ramai orang. So spot yang kami pilih tu, just nice and quiet and tak ramai orang =D 

I adore that place veryyyyy much!!!!

So, here is a little shot from our jalan-jalan vacation. And looking at those picture, what i can say is that, yeah kami orang boleh buat drama bila tengok gambar-gambar tu. kekeke


First snap :


Stories behind le picasa
PrincesS yang lemas, terkapai-kapai meminta tolong dan menjerit-jerit "help help" dan akhirnya senyap juga. Dan tak lagi terkapai-kapai. 
And air yang deras telah meninggalkan hanya tudung PrincesS sahaja. 
LOL.
(princess tawu! =P)


Okay adik kami orang nak jugak!

Second snap :

Continue story of le picasa
Orang gaji PrincesS teramat sedih dan menangisi pemergian PrincesS tu haha Lalu dia terjun untuk menyelamatkan PrincesS dengan berani sekali.
Malang sekali.....
Swimming vest hanya tinggal swimming vest.
Dan orang gaji pun terapung-apung ke awang-awangan.
Oh iye la tu!
(oopppss! Sorry le guna orang gaji =P)


Oh itu sahaja? Takkan entry kosong tak ada benefit ye tak?
Akceli, walaupun kita seorang muslimah yang berhijab, tak semestinya kita tak boleh mingle around dengan nature. Its good to have a vacation like this whenever you're free. Sebab kami orang tak sure bila lagi masa yang perfect to sneak away from the busiest city ever. Asyik bunyi kereta je, pun tak boleh jugak kan? Sesekali dengar bunyi burung berkicauan, tak ke sedap kita dengar x) 

So, aurat ditutup plus, enjoying the beauty of nature. heee Kalau tak nak orang nampak kita mandi-manda, daki lah sikit gunung tu, find a place yang tak ada orang and feel free to shout out  aloud and singing and dancing and swimming. ;)


Oh ye, dekat waterfall ni, used to have masjid like before and now also like that la. Do not worry much, you can enjoy without neglecting yang wajib.


(:

blurp blurp by eiffelish lover

Kembalilah kau iman

Assalamualaikum, salam alaik...
Terpanar seketika bila blogwalking dan terbaca blog-blog yang menyentap hati yang dah lama tak terasa nikmat iman itu bila diri sibuk dengan keduniaan, exam dan sebagainya. Astaghfirullahalazim. 


Blog yang aku maksudkan ialah ini dan ini

Sejuta terima kasih kepada yang sudi share blog-blog ini. Ukhwah fillah.
Terima kasih ya Robbi sebab titipkan kembali kesedaran dalam diri ini walaupun telah banyak menggunung dosa yang telah aku lakukan. Alhamdulillah.

Kembalilah wahai iman...



يا مقلب القلوب ثبت قلوبنا على دينك

"Ya Allah, Tuhan yang membalik-balikkan hati maka tetapkanlah hati kami pada agamamu."



Satu kisah dari nabi :



Hannad menceritakan kepada kami, Muawiyah memberitahu kepada kami dari al-Aamasy dari Abi Sufyan dari Anas berkata :
Rasulullah SAW selalu memperbanyakkan doa ini. "Wahai Zat yang membalik-balikkan hati, tetapkanlah hatiku atas agamaMu". 
Lalu aku berkata : "Wahai rasulullah, kami beriman kepadamu dan apa yang engkau bawa, apakah yang engkau khuatir kepada kami?
Rasulullah bersabda : "Ya, sesungguhnya hati itu di antara dua jari dari jari-jari Allah yang membalikkannya menurut apa yang DIA kehendaki".
(Hadis Sunan at-Tarmidzi Jilid 3, nombor 2226)


Pesan imam al-ghazali



"Carilah hatimu di tiga tempat. Temui hatimu sewaktu bangun membaca Al Quran. 
Tetapi jika tidak kau temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat. 
Jika tidak kau temui juga, kau carilah hatimu ketika duduk tafakkur mengingati mati. 
Jika kau tidak temui juga, maka berdoalah kepada Allah, 
pinta hati yang baru kerana hakikatnya pada ketika itu kau tidak mempunyai hati!"



-Syaitan yang tidak akan berputus asa untuk menggoda seluruh anak Adam ke arah kesesatan. 

-Syaitan juga membisikkan supaya kita melewat-lewatkan taubat kita kepada Allah. Nauzubillah.

-Syaitan mengajak manusia melakukan amalan dengan tergopoh-gapah hendak cepat.
Ada suara jahat yang membisikkan kepada kita, apabila kita dah berbuat baik dan suara itu mengalunkan kata pujian, maka hendaklah kita menjawab, "keagungan dan kesempurnaan itu milik Allah hu rabbi. Dan Allah lah yang melimpahkan rahmat taufik kepadaku. Tanpa rahmat ini dariNya,  apalah erti segala amalanku.

Dan bermacam jenis lagi bisikan syaitan kepada kita, rujuk sini

Maka, ya Allah, kembalikan kemanisan iman itu kepada diriku. 
Tetapkanlah keazaman diri ini sekuat keazaman aku sewaktu ingin mendapatkan dean list ya Allah. 
Bimbinglah aku ke arahMu sebenar-benarnya dan tetapkan padaku apa yang telah Kau beri, ya Zaljalaliwalikram.


blurp blurp by eiffelish lover

Silent Readers


All of the time, i wonder if... is there anyone who reads my blog?
#sniff sniff


It could be one, two or none of them.
But for those who read this blog, just enjoy the moment of reading it.
Cover yourself with the words and images that i've been uploading.
I write to know that i am not alone.
You read to let me know that yes, i am not alone. 

You are my silent reader. Aren't you?
To the silent readers, i left my blog with you.
There are the words i should never left unsaid.
But i'm afraid to say the words.
So i left here, in my blog :)


blurp blurp by eiffelish lover

Movie

A motion picture, happy blend with sad, some sort of action with awesome sound system. Daebak! Let's talk about movie now. A movie isn't just a movie. Movie is considered as an important source that reflects the culture of the country. For example,


Nur Kasih The Movie

This movie reflects us as a muslim. The way the story goes around and the environment shutter is the environment that we mingle everyday.

Me just got back home from watching a movie, entitled THE TOWER. I have never watch a Korean movie back then in the cinema i should say. So when mum told me that, she wants to watch this movie, i feel like, okay, this movie is seriously da bomb! Coz' my mum rarely go to the cinema to watch movie unless Mr. Bond appear in that movie. (double-o-seven movie) So, we watched it together in cinema.



Started at 9.35pm, but we arrived slightly late because we didn't plan to watch it today anyway. So we just rush to sit at our seat. The starting was like kinda boring and dull for me. Since the title of the movie is THE TOWER, so i guess, we all notice, there must something happening to the tower. 

So here's a little hint. (just go to watch for yourself =P) Fire spark is everywhere in the tower. That fire breaks out the luxury twin sky scraper. The relation that has been shown, a mother and a son, a husband and wife, friends, fire rescue mates and the relation evolve in the plot of the movie. The CG's of the movie is what  matters the most. The sound system is awesome! 

The effect from watching this movie, oh ya, seriously, the fear of a high tower is increasing rapidly and elevators. haha The tower resemble the KLCC for instance, so i'm not going to KLCC anymore. (pretending) hahaha

p/s Go for a watch and feel the thrill. Hatchoooww! Okay, sroott sroot. *flu*

blurp blurp by eiffelish lover

Duhai anak, sedarlah

Aku ni bagaikan kelkatu-kelkatu yang berkeliaran di lautan facebook. Tak tahu lah bila masa aku jadi addicted dengan facebook. Ye, memang buang masa pun haha. (jangan contohi aku)
Entry kali ini berkisar tentang satu artikel yang aku baca di facebook. Dan aku telah copy and paste dekat sini supaya kita semua boleh ambil iktibar dari artikel ini sementara ibu bapa kita masih hidup lagi. Insyaallah..



KEPADA ANAK YANG BERGELAR PELAJAR ...


Ada seorang bapa datang ke kedai, melihat-lihat seperti pelanggan lain. Aku menerjahnya, "Pakcik, laptop..." - dia tersenyum dan masih melihat-lihat laptop yang ada di kedai. Aku menyambung lagi, "Nak beli untuk anak ke?", "Ya, nak beli untuk anak - dia nak sambung belajar - laptop yang mana yang ok?". Aku mempromosi barang seperti biasa - aku biasanya mengsyorkan yang paling murah. "Kalau nak yang bagus mahal pakcik - tapi kalau setakat nak buat belajar yang nie lah, Samsung - seribu seratus lebih je...". Dalam aku bercakap dengan dia, dia banyak diam dan seperti berfikir. Sedikit lama dia terdiam, dia membuka mulut "Nanti saya datang balik ya, duit tak berapa nak ada lagi ni..." - pergi dengan suatu perasaan yang lain.


Aku dengan rutinku berkerja setiap hujung minggu sahaja, kebetulan - aku duduk di kaunter menunggu pelanggan - dia datang semula ke kedai, tapi dengan anaknya - perempuan. "Yang mana ya yang haritu, ada lagi tak?", "Yang nie Samsung haritu, tapi yang nie stok baru - harga sama je", aku menyambut soalan nya. Dia bertanya kepada anaknya, "Yang nie ok ke dik?" - "Ermmm, ok ke nie murah je - karang rosak karang susah..." jawabnya dengan muka yang kurang puas hati - anaknya seperti menginginkan yang lain yang lebih mahal. "Yang acer nie x boleh ke ayah?", ayahnya terdiam seketika dan menyambut dengan negosiasi, "Yang acer nie berapa boleh murah lagi?" - "Yang tu tak dapat dah pakcik,... Dah harga kos dah tu..." aku dengan rasa geram namun masih dalam nada yang baik menyambung lagi, "Dik, nak laptop untuk belajar kan... Rasanya kalau untuk belajar - yang nie lebih dari cukup - rosak tak payah pikir sangat - warenti setahun.". Aku mengeluarkan kata-kata tersebut atas dasar aku seperti mengerti kerut wajah bapanya.


"Oklah, yang ini." jawab anaknya. Sedang aku menulis resit dan membungkus laptop dari meja 'display' - aku terpandang bapanya yang mengira duit untuk membayar - aku nampak dompetnya kosong - habis semua duit digunakan untuk membayar laptop. Dia menyerahkan duit kepadaku dan aku mengiranya semula - dia melihat tanganku yang mengira. Habis aku mengira - wang aku masukkan dalam cash drawer, "Cukup duit tadi dik?" - "Cukup, Terima Kasih ya...". Dia dan anaknya meninggalkan kedai. Aku hanya menahan airmata mengira duit yang diberikan - RM1, RM5, RM10 dan hanya sekeping RM50. Aku membayangkan dari mana si ayah mencari duit untuk membeli sebuah laptop untuk anaknya - penuh harapan.


Aku geram kepada anaknya - seperti dia tidak tahu ayahnya bagaimana - hanya tahu minta. Aku tahu ayahnya tiada duit, dia dah sebut awal-awal pada aku, aku nampak airmukanya, aku perhati sekeping-sekeping duit yang diserahkan. Aku tahu dia tiada duit pulang ke rumah dan perlu 'mengais' untuk hari esoknya.


Ya Allah, ampunilah segala dosaku, dan (dosa) kedua ibubapaku, dan rahmatilah keduanya sepertimana mereka mendidikku pada waktu kecil. Amin..

Bila aku baca artikel ini, aku bercampur baur perasaan. Ada geram sedih marah lepas tu, aku nangis. Uhuk! Sedih la, tak tahan bila baca part yang bapa dia bayar guna duit, hanya ada duit sekeping je rm50. Omagad!!! Yang lain hanya duit RM10, RM5, RM1. Berapa banyak lah duit RM10, RM5 dan RM1 yang diberi sampaikan nak mencecah ribuan harga laptop tu agaknya kan? Bapa dia mesti buat kerja part time kan nak belikan anak dia laptop. tsk tsk tsk. Apa jenis anaklah demand sangat nak beli yang mahal sikit. Allahuakbar! Elakkan diri ini menjadi yang sedemikian ya Allah.


Duhai anak, ketahuilah semasa kita kecil dulu apa yang telah dilakukan oleh kedua ibu-bapa kita, merekalah yang memberi susu kepada kita, menyuap makanan ke mulut kita, memandikan kita, memakai pakaian kepada kita, mendodoi dan menidurkan kita, membersihkan najis dan segala kotoran di badan kita, menghantar kita ke sekolah demi melihat anaknya ini menjadi insan berguna di kemudian hari. 


Cukup-cukup lah tu menyusahkan mereka. Usahalah sendiri untuk mendapatkan sesuatu. Jangan lah bebankan mereka lagi. Selagi kita ada kudrat yang termampu, buatlah sesuatu untuk mendapatkan apa yang kita inginkan. Kita dah besar dewasa, dan kita boleh berdikari tanpa letakkan demand yang sangat tinggi macam kisah di atas.

Janganlah kita menjadi seperti Alqamah pada zaman nabi dahulu yang begitu seksa dan sengsara ketika nazak akibat sukarnya sakaratul maut. Itulah balasan yang diterima akibat melebihkan isteri dari ibunya sendiri.

Mungkin memang tanggungjawab mereka untuk menyediakan semuanya, tapi silalah berhati perut sikit. Hmm kalau dah sampai bayar laptop dengan duit RM10 yang banyak, aku sendiri pun akan halang parents aku, cakap, tak apa lah, nanti orang kerja sendiri, orang beli apa yang orang nak. Ibu ayah simpan lah duit, adik-adik ada lagi. Simpan untuk mereka. Kita perlu memahami mereka. Ok sedih T,T


p/s jadikan lah iktibar, jangan jadi demand dan buat muka macam taik kalau tak dapat apa yang kita minta.


blurp blurp by eiffelish lover

English? Problem?

Akceli, anda semua ada belajar BEL? haha *basic english learning*  Oh saya tak ambil benda tu kekeke. Okay stop it. Tak ada kena mengena. =,=" Ya, what was the question just now? Kenapa salah guna bahasa inggeris? Kenapa nak kutuk orang guna bahasa inggeris? *sigh (nampak sangat orang tu tak puas hati uhuk!)

Dei tangechi! I give you eight reasons. Kenapa lapan? Eh sukatilah! =P


1. Sejak zaman tok kaduk lagi kot kita diajar guna bahasa inggeris. Tak boleh praktikkan ke?

2. Alaaa, kalau guna, senang nak mingle around dengan tourist yang datang nak tanya soalan. 
    Tak lah kau tergagap-gagap nanti. Like ur er erk errrrrr, you go straight, don't belok-belok.

3. Why you so jealous? Jangan jadi jelly. Lantak pi la orang nak guna english ke tamil ke iban 
     ke arab ke.

4. Relax la, 'market' kot, guna english. Like oversea gitu. Kau hade? kekeke

5. Bahasa inggeris tu milik sejagat. Takkan kau sorang je nak guna? Pasrah aku.

6. Kau nak ketinggalan ke? Aku nak up-to-date tapi tak semestinya aku lupa aku orang Melayu 
    =P

7. Kau tak faham bahasa inggeris eh? (nampak sangat baca blog aku auwww~)

8. Animals don't use english, they cannot speak! That's why we use english! Erk? Motip?   
    kekeke


I don't even understand why they keep questioning, eh kenapa update blog selalu english? Eh kenapa tu, kenapa ini? I suggest this "why" should be banned in the dictionary. Lenyapkan perkataan "kenapa" tu, baru diorang senyap kot. Hmm mungkin.. 

Simple analogy la, kalaupun kita dah hebat dalam pertuturan menggunakan english, we should practise using the language in daily life. Kalau dok perap je, karat nanti. Last-last nanti karat tu buat korang dapat kancing gigi. Korang nak ke? Aku tak nak~

Aku tak cakap pun english ni mother tongue aku and aku jarang la cakap bahasa inggeris dengan kawan-kawan. So why at the first place aku dilarang or dikecam or dikutuk nak tulis blog dalam bahasa inggeris? Or even update status kat facebook or tweet dengan orang guna bahasa inggeris? Haram ke? Bagi sebab sikit....

Lain lah kalau aku buat gaya, pakai handbag GUCCI, pakai spect PRADA, pakai dress mahal-mahal, lepas tu padahal aku nak pergi pasar malam je pun. Dekat sana, i speak like a LONDON style. Why don't cha.. Imma...Bro... And so whatever dengan berlagak takabbur segala. Hahaha. Haa yang tu memang lah tak bertempat, dan yang tu lah patut korang banned. Masalah betul dengan orang yang tak puas hati ni lah. Hattoyy! Korang pun guna english tu jugak kan, jadi jangan lah jealous dengan saya. 



Kalau nak tahu....
Saya ni peminat nombor satu menglish. (english+melayu=menglish)
kekeke



Spect atas cantik! K byeeeeee~~~ =P



blurp blurp by eiffelish lover

Vintage

Vintage or so-called retro back then, is the utmost style! And i wonder, why the style is overrated again nowadays. Hmmm seems like the world has been recalling the previous memory. So, what's up with this vintage style? 

Ya, i tend to be so mesmerized with this style. Looking at those picture, the colour, those lame classic style and the lace and the dress and those beautiful picture of that. (influenced a lot by tumblr!) Maybe it was too rare to be found but trust me, the style is coming as a trend this days. 


Look at the colour that blend with the nature

Oh my!!!


 Lace is everywhere



 Nice


Oh my!!!


Thought that i have been uploading two picasa on MY LOVELY EIFFEL instead of real vintage. kekeke
I am in love with PARIS, you know~

blurp blurp by eiffelish lover

Being so serious? I can't!

Oh yes, before that, yahoooo!!!! Exam is ovaaaaa!!!!!!!! =D

Yah, i am home now!!!! Homey ^,^|^_^ From far far away punya universiti, which i can't go back home easily without boarding a flight.. Sedih kan kan kan? huhu Universiti-rion yang aku belajar tu jauh terpisah dengan LAUT CHINA SELATAN. 

How on earth can i drive a car or simply riding a motocycle to go back home? Nah!! Impossibleeeee! So, the only one way is to board on a Belon. (Sarawakianss tend to call a plane as BELON)

I don't plan anything for my holiday. Actually ada sebenarnya, dah niat untuk jadi qaddam family untuk sebulan cuti ni.. Qaddam? Ye qaddam, tolong-tolong family. Ambil adik, hantar adik, masak memasak, basuh baju, lipat baju dan semua chores yang lain lah. (tapi ada je masa aku malas! Opppseyy)

So, ada cerita di sebalik semua ni. One fine day, dua dari tiga adik aku, dok ngadap aku, belajar add-math yang membunuh dgn mathematics standard four punya. Nak dijadikan cerita, dalam dok ngajar diorang tu, aku baru perasan yang aku jarang ada di rumah untuk ajar diorang. So sad, ilmu tu tak dapat nak diturunkan. huhu Al-maklumlah, aku ada sedikit anugerah dalam bidang matematik ni kekeke. Maka, aku pun mengajar mereka.

Starting the lesson, it was really okay. Have fun, gelak-gelak, ejek-ejek sikit, alah benda senang pun tarak tawu ka? (Used to tease them like that). Aku bagi tips-tips yang aku ada, aku bagi diorang simple steps yang aku tahu. Yelah kan, matematik, too complex, depend on us to find the simplest way to settle the questions. Bila dapat jawapan, macam itulah gaya aku. Yang emoticon tuuuu...



Tapi, style aku, aku tak terus bagi diorang jawapan. Memang susah sikit nak belajar dengan aku. Aku bagi sikit je hint untuk jalan kerja soalan tu. muehehehe Bagi aku, steps are the most important to prove your answer in mathematics. Kalau dapat jawapan je, tu namanya meniru ngek! haha Dalam matematik pun, the way to solve the questions tu lah yang teramat penting, or else, you're going to lose your marks there. Cuba tanya cikgu korang =P Agak mencabar jugak nak ajar diorang ni.



Sejam kemudian, eh bukan sejam =.=  Dalam 30 minit kemudian......

Melampau lah basic pun tak tau! Orang suruh hafal sifir dari dulu tak nak! Mengade! Kan dah tua, susah nak hafal sifir! Bla bla bla bla...... Aku pun lost my temper. Jadi sang singa membebel-bebel je kerja. Ada ke patut dalam sepuluh soalan tu, yang salah benda yang sama. Negative sign should be there, tapi dia tak letak jugak. Mana aku tak ngamuk. Urghh!!!!!

Tetiba, diorang cakap :

 "Hok alorh kakak ni, cool lah, sifir tak yah hafal, boleh buat on the spot. 
Chill laa, amboi amoi, muka ada masam la, kening ada kedut-kedut bagai lagi. Mahu marah ka?" 
(dengan suara yang sangat sengau+gaya zizan )  



Mau tak gelak???? hahaha Tak boleh nak jadi serious sekejap dengan diorang ni. Ada ke patut diorang cakap macam tu sambil cuit-cuit hidung aku ni. Nak jadi demostrator yang serious sikit pun tak boleh. 
Nanti kang aku cakap, LISTEN! LISTEN! LISTEN! LISTEN kali sejuta.
Haaaa, baru diorang tahu. =P
OOOPPPPPSSS!!! hahaha



To my little little one : 
Haha huntungla dapat kakak yang sebegini rupa... Cakap apa? 
Cakap alhamdulillah =P
#okay, aku memang tak boleh serious =P
Way to go fify!

blurp blurp by eiffelish lover

MLM haram?

Oh ye hallluuwww to all :) (ooopppssss tak sopan, ASSALAMUALAIKUM) ^^

Terpanggil nak buat satu entry berdasarkan seorang manusia yang telah menegur aku dari mengepost something di facebook. Berbunyi begini, 

"Mungkin kalau nak post something di facebook, kita patut jaga perasaan orang lain atau mungkin kita boleh selidik dulu sesuatu itu sama ada betul atau tidak supaya tak terjadi pada diri kita (karma)".



#ooppss! Terasa mak jah. 

Regarding on that message in my fb, me then tend to scroll back, again and again, what actually did i post back then? Things that really hurting si pemberi mesej itu.. I don't find anything.. =,=

Ada post pasal kiamat
Ada post pasal Bawani yang hot tu
Ada sikit pasal politik (yang mana aku tak sokong mana2 pihak pun)
Ada post share blog orang lain tajuk Haid wanita
Ada post status update untuk adik aku

So, what is it actually yang mengganggu mamat ni sebenarnya? Den aku terjumpa,

# Tentang perniagaan berbentuk pyramid, MLM, dapat duit yang banyak, kerja pun senang jer (masukkan orang lain sebagai ahli saja)
"Piramid tu firaun yang punya..
Harta yang banyak pulak, qarun yang punya.
Akhirnya, mereka berdua masuk neraka" #


Ohhhh, mungkin dia terasa dengan status update yang ini kot..yang ini eh? coz i keep asking, status yang mane? Sadly to say, dia tak jawab pun.. Eh tak marah la, jangan la fikir aku marah. Its good to have someone that approach us the way he did. 

Komen aku : Mungkin si mamat yang menegur ini, terlibat dalam perniagaan ini, yang secara tidak langsungnya telah terasa hati dengan kenyataan aku di fb (ala ala artis gitu hahaha). Sebelum aku share benda tu, aku dah tau dah, yang perniagaan MLM ni memang diharamkan. Sebab apa? 


Sebelum itu, meh la kita check dalil-dalil al-Quran dahulu. 

HUKUM ASAL MLM

Hukum asal bagi setiap muamalat adalah harus selama mana tidak terdapat dalil dan faktorfaktor yang mengharamkannya. Dalil kepada harusnya muamalat ini berdasarkan kepada firman 
Allah S.W.T. : 

هُوَ الَّذِي خَلَقَ لَكُمِ مَا فِي األَرِضِ جَمِيعّا

Maksudnya : Dia lah (Allah) yang menjadikan untuk kamu segala yang ada di bumi. 
(Al-Baqarah : 29).


Dari sini lahirnya kaedah yang berbunyi: 

األَصِلُ فِيِ األَشِاْيَءِ اإلِ اْبَحَةُ

Maksudnya : Hukum asal bagi segala sesuatu adalah harus. 


Namun begitu, hukum itu jatuh kepada haram sekiranya, MLM itu terdapat syarat-syarat yang di bawah :

1. Perjudian yang terdapat di dalam sesetengah MLM dinamakan judi '21 up'. Judi '21 up' bermaksud, setiap yang terlibat di dalam perjudian tersebut mempertaruhkan sejumlah  wang  tertentu  seperti setiap  penjudi mempertaruhkan RM10. Selepas pengagihan daun  terup dan kiraan mata dikumpulkan, maka penjudi pertama yang dapat mengumpulkan  sebanyak 21 mata akan mengambil kesemua wang yang dipertaruhkan.  Konsep inilah yang diamalkan di dalam sebahagian MLM bagi memberi bonus yang tinggi kepada orang yang mencapai point tertinggi atau jualan tertinggi di dalam sesuatu level.

2. Apabila terdapat  'fixed return' atau janji kemasukan tetap  di dalam sesuatu  sistem MLM, maka ia   adalah riba yang diharamkan.

3. Tadlis bermaksud memalsukan, taghrir bermaksud memperdayakan dan syamta'  pula bermaksud 'make up' hamba yang hodoh sehingga kelihatan cantik dengan tujuan memperdayakan pembeli.  Syamta' ini secara hakikatnya agak berbeza dengan penipuan,  kerana penipuan beerti memberitahu perkara yang tidak sebenar, manakala syamta' kadangkala tidak melibatkan pemberitahuan yang tidak sebenar.

4. Terdapat sebahagian MLM yang sistemnya berkonsepkan kutu yang haram seperti  penggunaan  konsep "Auto Placement". Di dalam konsep ini "Auto Placement" ini, ahli pertama perlu mencari 2 orang ahli dibawahnya dan setiap ahli dikenakan yuran sebanyak RM2. Yuran RM2 tadi terkumpul dan akan dinikmati oleh ahli yang awal sehinggalah yang pertama terkeluar dengan masuknya ahli yang baru.

5. Penindasan di mana bagi sesetengah sistem MLM, ia mensyaratkan jumlah jualan tertentu bagi mendapatkan keuntungan. 



p/s   So, kepada si penegur, bukanlah aku menegur untuk memalukan seseorang dan aku tak menegur dengan mengetag nama seseorang dan aku tak menegur dengan bahasa yang kasar. Mungkin hanya yang terasa ialah orang yang melaksanakan perniagaan ini tanpa mereka tahu selok belok perniagaan ini. Aku tak berniat untuk mengaibkan orang, dan aku post benda ni kepada general. Mungkin yang terasa tu terfikir mcm aku ni jahat orangnya tapi niat aku untuk menegur dan saling ingat-mengingati. Dan untuk post-post yang lain, aku dah baca beberapa artikel tentang apa yang aku telah post, barulah aku yakin untuk post benda tu, sebab aku sendiri pun banyak kurangnya. Takkan aku nak memandai kan kan? Sekian~




Untuk rujukan dan contoh-contoh, boleh rujuk sini

blurp blurp by eiffelish lover

Youngsters of mine





Ok dua-dua mereka dah ada blog!!!!
Siapa? Siapa? Si comel saya lah XD
Dua-dua comel, k thanks bye ^^



blurp blurp by eiffelish lover

Political Issue


Dengan nama Allah yang maha besar, Rasul junjungan yang dikasihiNya, Muhammad SAW.

   Semalam puas aku menilik satu persatu komen yang dipost pada satu group dalam facebook. Ye, entry kali ini berteraskan politik. Mungkin anak muda seperti aku, kurang mengambil tahu tentang politik atau permainan politik itu sendiri. Allow me to make it clear here that, aku bukan nak bersifat 'kaki politik' atau sebagainya. Tetapi, kita perlu ada sedikit kesedaran bahawa janganlah negara kita ni diperkotak-katikkan dengan mudah, padahal puas dahulu kala nenek moyang kita mempertahankannya. Itu satu. Kedua, kenapa kita perlu gadaikan keamanan yang kita kecapi sekarang ni? Kalau dulu, jalan di Kuala Lumpur merupakan sesuatu yang megah bagi kita semua, yelah kan, ibu negara. Tapi sekarang, orang siap pesan pada aku, 'jangan lalu highway KL, ada demonstrasi harini'. Ok itu salah satu kesannya politik ini. 

“Umatku akan berpecah menjadi 73 kelompok. Semuanya di dalam neraka kecuali satu.” 
Sahabat bertanya, “Siapakah dia (satu kelompok yang terselamat) wahai Rasulullah?” 
Jawab Rasulullah, “Mereka adalah orang-orang yang semisal dengan apa yang aku dan sahabatku berada di atasnya pada hari ini.” 
(riwayat Abu Dawud no. 4596, Tirmidzi no. 2640, Ibnu Majah no. 3991, Ahmad 2/332).

#okay, no offense

    Pada aku, politik sekarang sangat kronik, perselisihannya sampaikan sesuatu pertubuhan itu menggunakan AGAMA sebagai medium untuk menyokong apa-apa yang mereka lakukan. Tak, aku tak katakan benda tu salah, tapi kesalahan itu timbul bila mana kepentingan agama tidak didahulukan melebihi kepentingan politik. Politik first then baru kaitkan dengan agama, is that the way so? Like seriously, it is getting worse and worse now compared to before. Macam dah tak ada benda lain untuk dibincangkan selain politik. And in fact, dalam kalangan mahasiswa mahasiswi juga perlu diperdebatkan dengan tajuk "Gula-gula Politik". 



    Aku sendiri bingung, ada kalangan rakan-rakan aku yang sokong pertubuhan A, dan sebahagian lagi pertubuhan B, tak kurang jugak pertubuhan politik yag lain. Bila mana, topik politik dibuka, ikatan saudara sesama islam tu hampir musnah. Mereka seakan-akan lupa yang mereka bersaudara di atas tiket ISLAM itu sendiri. Berbalah-balah, mengeluarkan kata-kata kesat, menghina pemimpin A, pemimpin B, yang mana mereka hanya melihat luaran para pemimpin itu sahaja. Misalnya, bila pemimpin tu melakukan sesuatu kesalahan, terus dibanned macam tu sahaja. Terus dicaci-maki, diherdik, walaupun kita tahu pemimpin itu sudah banyak melakukan budi dan jasa untuk negara kita sendiri. Kita lupa bahawa kita semua manusia, tiada yang terlepas dari melakukan kesalahan, kesilapan (bukan maksum), termasuk pemimpin-pemimpin kita sekarang ini.

    Aku tahu politik bila dibicarakan, kita hanya akan terdorong kepada satu sisi sahaja, sisi di mana kita hanya terjurus kepada pertubuhan yang kita sendiri percayai. Why not, kita selidik both sides. Semalam aku tak bukak hanya satu tab untuk chrome aku, tapi aku bukak tiga tabs untuk rujukan, satu tab untuk pertubuhan A, satu tab untuk pertubuhan B dan satu lagi tab, untuk google apa-apa yang memusykilkan aku (aku masih berusaha mengumpul ilmu dalam bidang politik ni). Dan ada yang berpesan pada aku, supaya mencari tok guru ilmu agama supaya aku boleh bertanya tentang dalil-dalil al-Quran mahupun hadis-hadis yang sohih tentang politik ni. And yes, i'm working on that.

    Its not too late to work on this thing together. Ya, it is a big deal. We are ought to do something for our country. Shall we?

“Dan hendaklah kamu memutuskan perkara dikalangan mereka menurut apa yang diturunkan oleh Allah dan janganlah kamu mengikuti hawa nafsu mereka, dan berhati-hatilah kamu terhadap mereka supaya mereka tidak memalingkan kamu dari sebahagian daripada apa yang telah diturunkan oleh Allah kepadamu”.

(Al-Maidah: 49)


blurp blurp by eiffelish lover