maturity

right after spm
that childish part of me


buat aksi tanpa malu haha

lagi aksi haha



in school

one of the event in school

matriculation state
maturity that comes

For more details, check out this >>>   




blurp blurp by eiffelish lover

me as working gigirl



Tak style la kalau perempuan duduk rumah cuci pinggan mangkuk je. Hehehe  Tapi not that wrong kalau jadi housewife bila nanti dah beranak pinak hehe.  But still, to feel secure with own money, must have a work then.

Oh c’mon laaaa! Jangan nak fikir sangat pasal anak.  It’s a long long long journey and so early to think of that.  Someone said that to me. So, back to my brilliant title.  I am now working.  Specifically only a part time job before pursuing my studies at higher level. 

How do I start my story? Hehehe *excited.  Adat resam my hidup after exam, mesti ada kerja part time.  Dulu, time form 3, pmr kecik kecik dulu haahahh.  Bekerja makan gaji dengan restaurant kepunyaan pakcik was a really fresh start for me.  Located tengah bandar melaka jonker street (so called mcm petaling street).  Business start dari 6 petang sampai 1 pagi. Hahaha not to worry about the transport then, pakcik ada sekali nak pergi kerja dan balik.  Yup!  Memang save untuk transport dan paling penting keselamatan.  Nama restoran tu, TRANQUERAH BISTRO. 

Waitress itulah diri ni hehe. 

Same goes when I’m 18.  Yes, lepas spm pun kerja dekat MAMA CHOPS PAPA GRILL.  Tell you what?  Kerja kedai makan haih dia punya penat, tak boleh digambarkan dengan kata-kata.  No word can describe the pain.  Penat ooo. 

Yet working insist you to always have that smile on your face.  Senyum senyum dan senyum.  Kena marah sebab order tak sampai, pun senyum.  Kena maki sebab order lambat, pun senyum.  And yes, senyum duh!  Kena senyum, dah memang kau bekerja |xP|   Starting kerja kedai makan, sapu, mop, lap meja2, susun kerusi2 dan lain2.  Eh time closing pun repeat jugak tu semua. Hahaha  Penat kan?  Nak bayangkan pun dah penat.  Nak baca semua ni lagi lah penat right? Hahaha  *kenapa dari tadi asyik ketawa eden pun tak tawu lahh. 

The best part bila layan customer and you hear voices saying thanks to you.  Wahhhh!  Penat pun hilang bila ada orang appreciate kita taukk!  Betooollll tak tipuuu.  Satu je pegangan bila berhadapan dengan customer, CUSTOMER IS ALWAYS RIGHT! 

Were they always that right? It depends guys. 

Ya ya ya.  Sometimes bila ada customer yang ada education background, ok lah nak deal dengan diorang tapi terbalik pulak yang kurang educationnya.  Yang educated, mereka still boleh berfikir kenapa order lambat sampai, kenapa apa semua semua lah.  Mereka sempat lah nak berfikir.  Dan tak terus menerus nak lepaskan marah kepada waiter or waitress yang tak berdosa ini *saya saya! Hehe 

Alah, human being is not that perfect.  Right?  Semua pun ada buat kesilapan yang kita sendiri tak nak lakukan.  Kalau yang kurang part part education ni, hape lagi.  Pam pom pam pom marah orang order tak sampai la, makanan masin la hape la. Haha  Who knows kertas order tu terbang ke or memang dah ramai gileee orang dekat restoran tu?  Dah macam mana nak cepat masak?  Pergi beli kuali lagi ke untuk kau sorang? Heheheh *truth

So, budi bahasa itu budaya kita. 

Alhamdulillah, orang kata tuah ayam nampak dekat kaki, tuah manusia?  Manusia pakai stoking.  So, tuah dia tak nampak hhahahahha.  Yang kerja lepas spm tu aku dapat jadi supervisor.  Ok la walaupun sekejap jadi supervisor tu.  Banyak tanggungjawabnya.  Tapi all goes very very well :D 

Being a child, me always dream of being a cashier.  And yes for now.  Lepas matriks, kerja dekat DAISO.  Huh?  Daiso?  Google it for yourself thank you. Hehe *kejam.  Jadi cashier main duit wooo..  Berpuluh ribu kau pegang tiap2 hari.  Bestt best hehe.  Kira duit, tekan machine cashier tu cepat gile mcm bullet train.  Damnly style hoho.  Try tengok cashier supermarket, lagi lah style hehehe 

So, tutup cerita, aku dah penah kerja kedai makan, kedai barang-barang, shopping complex walaupun untuk sehari, tapi itu semua can be considered as my wonderful beautiful valuable experiences.  Wallah!  Gaining your own salary shink shink  |$,$| 

Duit sendiri memang terbaik!!!!  Beli beli pun tak da kisah punya.  Beli je apa nak beli tanpa rasa bersalah.  Kalau duit parents fikir dua kali.  Kan?  Anda macam saya?  Kita seangkatan then  |o,O|
 

p/s  kerja banyak pengalaman banyak kawan pun banyak =D

blurp blurp by eiffelish lover

silly fify



Nak dijadikan cerita, aku pun pergi kerja mcm biasa.. Last night ada work mate aku ckp, 
'Eh esok kau cuti fi..'  
'Eh? aku cuti ke? bukan jumaat?' 

But last weekk, kalau u alls nak tau, aku cuti jumaat.. so assuming, this week is still the same lahh... cuti jumaat jugak.. but thing goes very very wrong.

Start going to work, like noob lah sangat kan.. lepas tu, masuk je backroom, terus work mate ckp,
  'eh kan semalam aku dah ckp kau cuti, try check jadual balik.' 

Aku pun berjalan tengok jadual, okeh time tu, terjerit pulak, 
'oh man, cuti lah pulak hari ni.' 
Group leader cakap nak balik, you can still go back home. Aku pun balik lah. Naseb lah rumah dekat.

Dengan segala gelak ketawa terabur mereka2 (work mate), dengan sikit blusher di pipi sebab malu, dengan bergunungnya bertimpa-timpa rasa sangat sangat malu, aku pun beredar..

OH EM JAYYY!!! Why am i so silly like that?? So, pengajaran.


Check jadual, check jadual, check jadual!!



p/s susah sangat kalau dah terlebih rajin. now, you all are pleased to laugh at me too..thanks! =///

blurp blurp by eiffelish lover

What doesn't kill you, makes you stronger


 What doesn't kill you makes you stronger 
   Stand a little taller 
   Doesn't mean I'm lonely when I'm alone 
     What doesn't kill you makes a fighter 
Footsteps even lighter 
   Doesn't mean I'm over cause you're gone  
taken from Kelly Clarkson's song


Got many people luar sane ye aci aci, mereka tend to make silly mistakes in life. Ahaaa! But many too did learn from their mistakes. Thumbs up!

Well well well, that makes you being more mature to face the future ahead. Betul, tak tipu. Me.. is saying this because in reality, if you suffered from demoralizing and disorienting fall, you must pick yourself up. Not anyone else. Mcm lirik atas tuuu, haa yang tuuu :D

Haiya, lu jatuh, lu bangun sendili la..da bangun, cover malu sikittt
=P

Sometimes we did call on others, and what happened? Haduii..that others left us when we were sorts in trouble. 

Yala, bila hepy semua mau dekat, bila dum dum pop, masalah datang, busy memanjang, pla pla pla.
That's for real. 

Eventually, when you have that trouble, you can finalise many conclusions from a quote, 
 a friend in need is a friend in deed

Tapi tapi!!! Jangan lupa pulak hang nak say muchos thanks to ALLAH sebab pinjamkan mereka.  Mereka? Yahh, the people who helped us a lot throughout the life. So, thanks ALLAh bery bery muchh. =)

In my experience, I have messed up. I do not dwell on my past, I learn from it. I can describe my life as a roller coaster ride. Penah naik? I did. I have been through many ups and downs, scary and fun times. That part when we semua jerit2 sebab takut naik roller coaster right? sama tak sama tak? 

I have seen individuals do mistakes of their own and right away give up. Oh man! NO no no! I did not want to see myself in that position where I give up and keep doubting myself. So, to myself, remember that!!!

I did always asked myself several questions>> 

Why care about someone who doesn’t care for me? Why really care about something when that something actually nothing? 

All these whys were constantly running round and round through my head. I never asked for help nor did I get help from it. So, say bye bye loads of whys. hihihi

I turned my back on the ONE, family, my someone, friends, sports, school, and certain strangers who were just willing to help. 

Scars that I know would never be erased , yet I wake up to a nightmare wishing for everything to slowly fade. Nooooooooo sakitttttnyeeee..

I turned my back on what I now call therapy. I would not go back into time and change everything because if I do I will be replaying every moment I have been through. Its impossible then to do, so keep moving on to what is next.

Ah buang masa ingat yang sakit. Abusive faham? haha This abuse that I went through did not kill me physically or mentally, it only made me stronger. Trust me duh!

Stop merepek-ing so a lot! muehehehe ketawa terabur
Okeng, talking about therapies, many things can be one. I believe in ice cream, chocolate and eating hahaha! Don't believe me huh? Just try to chew some, and forget about other things. 

Seriously, it works! Dancing, singing and screaming out aloud are just the best to do.   
Who really cares? People might think that you are out of your mind, insane or etc etc. Ah, just reply to them, ADA AKU KESAH?? with annoyed facial expression. ||^,*|| hohoho

 
Again, smile hides everything.. sooooo,, sayy taiiikkk <<smile expression -,-"




Just continue your life like normal and don't forget to smile. It the best heal ever!!

blurp blurp by eiffelish lover

All about girls

Love her …when she sips on your coffee or tea. She only wants to make sure it tastes just right for you.

Love her…when she "pushes" you to pray. She wants to be with you in Jannah (Paradise).
   
Love her…when she asks you to play with the kids. She did not "make" them on her own.

Love her...when she is jealous. Out of all the men she can have, she chose you.

Love her…when she has annoying little habits that drives you nuts. You have them too.

Love her…when her cooking is bad. She tries.(But Yours is just awesome)

Love her…when she looks disheveled in the morning. She always grooms herself up again.

Love her…when she asks to help with the kids homework. She only wants you to be part of the home.

Love her...when she asks if she looks fat. Your opinion counts, so tell her she's beautiful.

Love her…when she looks beautiful. She's yours so appreciate her.

Love her...when she spends hours to get ready. She only wants to look her best for you.

Love her…when she buys you gifts you don't like. Smile and tell her it's what you've always wanted.

Love her…when she has developed a bad habit. You have many more and with wisdom and politeness you have all the time to help her change. Love her…when she cries for absolutely nothing. Don't ask, tell her its going to be okay

Love her…when she suffers from PMS. Buy chocolate, rub her feet and back and just chat to her (trust me this works!)

Love her…when whatever you do is not pleasing. It happens and will pass.

Love her…when she stains your clothes. You needed a new clothe anyway.

Love her…when she tells you how to drive. She only wants you to be safe.

Love her…when she argues. She only wants to make things right for both.

Love her…she is yours. You don't need any other special reason!!!!
Women are really really soft-hearted dudes! So, be careful and watch out. They might get hurt easily. Mcm pergi kedai kaca.  Nice to hold, once broken, considered sold.  That's what i mean hehehhe But they are not showing their emotion right away. 
Tersirat, semuanya tersirat =)

blurp blurp by eiffelish lover

manusia mudah lupa

Apabila seorang dua kawan menarik perhatian aku tentang perihal dunia.  Well, aku tak lah baik mana untuk memberi nasihat.  Aku boleh tolong apa yang aku boleh tolong, satu dua ayat yang melegakan bila korang ada msalah, try bagi solution to your problems but still, i am not that perfect yang mana hidup aku pun tak ada masalah. 

Manusia semuanya sama.  They will face ups and downs in this world.  Yes i put those 's' just because, we might face many problems or might as well enjoying many things in this wonderful life.  Tapi ingat lah, manusia ni memang senang berubah.  Seriously!!  I just have to say this sebab sedangkan iman tu turun naikIman yang Allah wujudkan dalam hati seseorang manusia pun ada pasang surutnya. Inikan pula perangai manusia. 
 
Seems that this entry would be so islamic.  Nahh! Aku tak ada la alim mana, tapi aku ada ilmu di dada.  InsyaAllah, aku aplikasikan dalam kehidupan seharian.  Aku tak ada muslimah mana, tapi insyaAllah, peraturan itu aku ikut.  Kadang-kadang diri aku sendiri alpa dengan godaan syaitan yang tak berhenti 24 jam menusuk2 fikiran plus with nafsu lagi.  Tapi apabila dah tersedar, kembali balik ke jalan yang benar, sedaya upaya taubat, lupakan dosa-dosa kelmarinLagi better right dari tak buat apa2.  Sedangkn sahabat nabi pun setiap hari sebelum tidur, akan melakukan solat taubat untuk dosa-dosanya yang dia lakukan pada hari itu.  Inikan kita manusia biasa. =)




Terkadang bila baca rakan-rakan blogger yang menulis entry-entry islamik, teringin jugak rasanya hati ni nak menyampaikan something yang berguna buat umat sendiri.  Tapi apakan daya, terasa diri ini tak layak untuk menyatakan perkara-perkara islamik sedangkan diri sangatlah hina melakukan dosa. 

But, i repeat, human can definitely changeDan bila manusia itu berubah, janganlah keji apa yang dia lakukan, sebaliknya berilah sokongan.  Bukan senang nak ambil keputusan untuk berubah kepada sesuatu yang sangat awkward daripada habit yang kita jadikan routine harian.  Macam perokok tegar.  Nak berhenti bukan directly stop.  Tapi slow slow sampai berjaya berhenti dan halang keinginan untuk merokok.  Bahkan dengan teknologi sekarang pun ada diciptakan rokok organik sebagai sokongan untuk perokok ini berhenti dan jauhkan diri dari rokok yang membahayakan.

Macam tu jugak dalam IslamHidayah itu ada, tapi bukan hidayah tu yang mengejar kita, kita yang perlu mengejar hidayah.  Mungkin ada lagi yang nak mempersoalkan segala-galanya tentang Islam.  Dan aku bukanlah orang yang berhak untuk menjawab segala pertanyaan itu.  Tanyalah pada yang berhak.  Aku cuma hendak mengajak kepada kebaikan, walaupun sebesar zarah sekalipun.  Sesungguhnya hidup bergelumang dengan dosa adalah sangat tidak tenang ye kawan-kawan. 

Berbaliklah kepada Allah pencipta kita yang satu Dia akan beri kita ketenangan di sebalik nikmat-nikmat yang melimpah ruah.  Mungkin ada yang mengatakan, dosa aku buat, dapat jugak aku kejayaan.  Tapi apa janji Allah pada mereka yang sebegitu?  Allah menyuruh malaikat memberi apa yang mereka hendakki sedangkan Allah sangat membenci untuk mendengar doa-doa mereka yang sedemikian.  Yela, buat dosa, at the same time, doa hendakkan sesuatu.  Fair ke?  Wallahualam.  Dan lagi satu, ketika berada di langit, jangan lupa untuk memandang bawah ke rumput.  Means, bila dah berjaya, pandanglah dari mana sumber kejayaan itu datang.  Dari keizinan Allah juga.

In conclusion, i urge to all of you, marilah kita bersama-sama ke arah kebaikan, berdoa minta ditukarkan hati yang kotor dengan hati yang lebih suci sesuci kain putih tanpa tompok hitam walau sekecil kuman sekalipun.  Moga entry ini membangkitkan rasa keinsafan kepada kalian, wahai rakan-rakan.


Pada hari itu sahabat-sahabat karib: setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh).
(Az-Zukhruf 43:67) 

Tengok ayat atas, mengisafkan kan? 

blurp blurp by eiffelish lover

Old ones to grow old , new ones to stay young

Kawan.. Hmmm entry ini membuatkan aku tersenyum ketika meneruskan taipan ini. Well, i miss them so much. Ada juga kawan yang sangat baik sampaikan terasa kehilangan bila aku dalam kesusahan. Tapi ada jugak yang amboii, depan baik, belakang kutuk-mengutuk. Itu bukan kawan, itu lawan. Hidup aku penuh dengan kenalan, ada bergelar kawan, teman, sahabat handai dan rakan taulan. Apa bezanya? Lets see.


Gambar atas ni cukup menggambarkan segala-galanya. Haha google je. Tiba-tiba ternampak gambar yang penuh makna ni. Apa lagi, tercetus idea untuk menulis. 

  • Bila dengan kawan, we tend to be so normal, having the awkward part of yourself dan rasa tak selesa. Tapi bila dengan sahabat, nak bergelak terabur, menjerit, menggedik, gila-gila, cheeky-cheeky semua pun boleh. Gurau lah banyak mana, it sokay i tell ya.
  • Bila dengan kawan, kita jarang berhabis kredit untuk mereka. Tapi dengan sahabat, semuanya boleh. Kredit mcm air je keluar. Bergosip segala, bercerita macam-macam. Dah habis kredit fon, guna pulak telefon rumah, sambung kol. Haahaha thats the truth.
  •  Bila dengan kawan, kita nak meluahkan sesuatu pun rasa tak best. Dan bila dah luahkan, it seems that he or she cant understand you much. Tapi dengan sahabat, you feel that relieved. You always got to be understood all the time. Even ada masalah menggunung pun, still they cheer you up but at the end, give ways to solve your problem. Thats for real.

Berbalik kepada tajuk entry aku, dah banyak pusat pengajian yang aku langkahkan kaki keluar dari sana. Dan menuju ke tempat yang baru. Ramai kenalan baru yang masuk dalam lifetime aku, tapi yang lama, tak mungkin akan aku lupa. Mungkin nampak seperti aku melupakan mereka, but a care doesn't always show the real of her right? Just post on my fb, or a message on my phone, definitely insyaallah, i'll reply those. Tend to remember, a friend in need is a friend in deed. Mungkin sesetengah orang menanti aku untuk memulakan conversation itu, atau mungkin sesetengah pula merasakan, eh kenapa tiba-tiba contact pula ni. I used to tell those sahabat, jangan lost contact tauuu! And know, been together for a long long time. Ada 14 tahun, 12 tahun, 7 tahun, 6 tahun tak lost contact. Kalau yang lost contact tuuu, hehe its weird bila try to contact back. Afterall, we used to be friend, and i love the time we create those memories together.

So friend, hear these words for you with the heart full of missing all of you. =)

In this wide universe, there is a big world in the blue earth.  A small memory will reach you who live in a small cabin.  Time has passed since the meeting.  The letter with my piled up feeling increases.
  I do keep it until now. 

Without us realising,  there was something already echoing between us.  Sometimes we were full of intensity,  sometimes we were full of sadness.  These feelings echoes distantly. Yet miles cant separate hearts that care to each other.

Look,  the person who is important to you is right beside you even with no intention.  A real friend is hard to find, difficult to leave and impossible to target.  But somehow,  i just want you to receive this lovely meaning of writing. 

Listen.  You've realised when we walked side by side,  when the moon light shine on us.  I won't let go of your hand.  I hope this sweetest moment and feelings will last for eternity.  In the depths of immortality,  i'll definitely say that,  there's nothing could be the same as this feelings,  no words to describe it though.  Even if it's still not enough and mind crawl back into that moment,  it'll change into tears.  That joy that i can't put on words. 

I'll just hold you.  We go back in time and try to remember every single thing that happen.  Every single tiny funny stupid incident that make us laugh through out the day.

I miss all of you friends.  If i have that power to gather all of you in a world ruled by me,  no offense,  we'll have that fun all over again. 

But now,  distance is the major reason.  Heart continuously beaten,  memories kept alive.  Nah, we can meet again. Distance is not the reason.  In jannah?  amin!


Sedih kan? =) miss all of you!!

blurp blurp by eiffelish lover